

Çürüğün çok derin olması ya da çarpma gibi bir nedenle sinir dokusunun enfekte kısmının uzaklaştırılıp dişin geri kalan kısmının sağlıklı olarak varlığını sürdürmesi amacıyla uygulanan yöntem ampütasyondur. Ampütasyon, lokal anestezi ile gerçekleştirilmektedir. Gereken durumda ampütasyon yapılmazsa iler safhada kanal tedavisi yapılması, hatta dişin çekilmesi gerekebilir.
Ampütasyonda Olası Riskler
Her ilaçta olduğu gibi, ampütasyon uygulamasında kullanılan bazı materyallerin yan etkileri olabilir. Ampütasyonda da diğer diş tedavilerinde olduğu gibi kesin başarı beklenemez. Ampütasyonun başarılı olmaması durumunda kanal tedavisi veya çekime karar verilebilir. Karar, dişin çekimi yönünde ise yer tutucu aparey ihtiyacı oluşabilir.
Ampütasyona çürük tedavisi esnasında da karar verilebilir; bundan dolayı hastaya önceden bilgi verilemeyebilir. Fakat uygulama öncesinde hasta muhakkak bilgilendirilecektir.
Sık Sorulan Sorular
Süt dişlerinde ampütasyon alttaki dişlere zarar verir mi?
Ampütasyon süt dişlerinde yalnızca diş ile sınırlı olan bir tedavidir. Dolayısıyla alttaki daimi diş ile herhangi bir bağlantısı bulunmamaktadır. Ampütasyon tedavisi süt dişlerine uygulanırken amaç, taç kısım içerisinde zarar görmüş dokunun uzaklaştırılıp dişin canlılığının korunması ve daimi diş gelişimi öncesi dişi muhafaza etmektir.
Çocuk süt dişlerinde ampütasyon tedavisi ağrılı ve zor bir tedavi midir?
Ampütasyon tedavisinin süt dişlerindeki uygulaması lokal anestezi altında uygulanmaktadır ve bu yüzden süreç ağrılı veya acılı değildir. Süt dişlerindeki ampütasyon kanal tedavisine göre çok daha basittir. Bu tedavi ile süt dişi ağızda tutulmuş ve varlığı korunmuş olacaktır.
Daimi dişlere de çocuk dişinde olduğu gibi ampütasyon yapılır mı?
Daimi dişlerde bu uygulamanın alanı çok sınırlıdır. Daimi dişlere yapılan ampütasyon tedavisi, yapısal farklılıklardan dolayı süt dişlerine uygulananlara oranla çok daha düşük başarı oranına sahiptir.
Ampütasyon sonrası diş ağrısı olur mu?
Birçok tedavi sonrasında olduğu gibi, ampütasyonun ardından da belirli bir iyileşme süreci gerekmektedir. Ancak bu süreç kanal tedavisi ya da diş çekimi sonrasındaki gibi acılı veya ağrılı değildir. Ampütasyon tedavisi sonrasında genel olarak dişlerde bir süre hassasiyet oluşmaktadır.